Makarony w pełnowartościowej diecie naszej pociechy

Makarony w pełnowartościowej diecie naszej pociechy

Wbrew powszechnie panującej opinii makarony wcale nie muszą być jedynie źródłem pustych kalorii i stanowić bezwartościowy dodatek do posiłku. Odpowiednio wybrany produkt posiada bardzo cenne wartości odżywcze. Dzieci uwielbiają makarony z różnego rodzaju sosami i dodatkami. Warto więc odpowiednio komponować tego rodzaju dania, by były one nie tylko smaczne, ale również pełnowartościowe.

Makaron dla dzieci – jaki wybrać?

Pełnowartościowy makaron dla dzieci niczym nie różni się od tego, zalecanego osobom dorosłym. Powinien być to produkt pełnoziarnisty. Jasne makarony wykonane z mąki pszenne wysoko przetworzonej powinny gościć na naszych stołach sporadycznie. Natomiast makaron ciemny, w którego składzie znaleźć można jedynie wodę i 100% pełnoziarnistej mąki pszennej lub żytniej, stanowią bardzo wartościowy dodatek do codziennych posiłków.

Jako makaron dla dzieci, warto wybierać ten wykonany z pełnoziarnistej mąki pszennej. Zawiera on przede wszystkim węglowodany złożone. Stanowią one źródło energii dla malucha zarówno podczas zabawy na świeżym powietrzu, jak i podczas nauki. Dodatkowo makaron posiada bardzo mało tłuszczów, co w dobie słodkich batoników i przetworzonych gotowców, jest niezwykle ważne i zasługuje na uwagę. Produkty pełnoziarniste stanowią również świetne źródło błonnika pokarmowego. Składnik ten jest niezbędny w diecie zarówno osoby dorosłej, jak i dziecka. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz stymuluje wykształcanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej u malucha.

Rodzaje makaronów

Poza tradycyjnym makaronem z mąki pszennej lub żytniej, na sklepowych półkach znaleźć można makarony wykonane z innych, nierzadko zaskakujących surowców. Często mają one różne ciekawe kolory, co w diecie dziecka jest bardzo istotne. Dużą grupę produktów zajmują makarony bezglutenowe. O ile wybór ich jest niezbędny w przypadku osób chorych na celiakię, o tyle w przypadku zdecydowanej większości z nas, w tym dzieci, nie ma żadnych wskazań do decydowania się na tego rodzaju zakup. Popularne w ostatnim czasie stały się makarony białkowe. Znaleźć wśród nich można produkty wykonane z fasoli, ciecierzycy, grochu czy soczewicy. Jeśli tylko ich smak odpowiada naszym pociechom, stanowić one mogą świetne urozmaicenie diety. Należy jedynie kontrolować podać białka u malucha, by nadmiernie nie przeciążyć delikatnego organizmu. Zasadniczo jednak, przy spożywaniu posiłków odpowiedniej wielkości, nie stanowi to istotnego zagrożenia.

Reasumując, makarony mogą stanowić niezwykle pożywny dodatek do diety dziecka. O ile zatroszczymy się o odpowiednią jakość produktów, możemy śmiało urozmaicać jadłospis pociechy.

Food obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com